برق کشی

همه ی ما به صورت روزمره با آن چه دستاورد نهایی مقوله ی برق ساختمان می باشد ، سر و کار داریم . اینکه می توانیم در محل کار یا منزل خود حتی یک لامپ را خاموش و روشن کنیم، دقیقا مرتبط با اجرای پروژه ی برق کشی یک بنا می باشد .

اهمیت این مقوله در پروژه های کوچک و یا بزرگ عمرانی و ساختمانی تا حدی است که اگر پس از ساخت و تکمیل یک بنا نسبت به سیم کشی داخلی آن اقدام نشود ، عملا نمی توان استفاده ی مفید و کاربردی از آن داشت. البته این مورد نیز لازم به ذکر است که با توجه به اینکه اجرای تاسیسات برق ساختمان بخش جدا نشدنی از چنین پروژه هایی است . معمولا در هنگام ساخت بنا و بخش های مختلف آن نظیر دیوار ها، سقف، کف و … موارد مرتبط با لوله کشی برق لحاظ می گردد و آن چه ضروری است تدارک دیده می شود تا در آینده بتوان به نحو احسن عملیات برق کشی را انجام داد . در این صورت است که می توان در محیط داخلی یک ساختمان مسکونی، اداری و یا تجاری به راحتی و با آرامش حضور داشت، زمانی که مطمئن باشیم کلیه ی امور مرتبط با برق ساختمان در نهایت دقت و ظرافت و با حفظ نکات ایمنی توسط یک برقکار مجرب انجام شده است .
سیم کشی یا برقکاری ساختمان یک کار کاملاً تخصصی است و افراد معمولی نمی توانند آن را انجام دهند. همه ساختمان ها باید سیم کشی شوند زیرا بدون آن قابل سکونت نیستند و نمی توان از هیچ وسیله رفاهی بهره برد. برق کشی باید به گونه ای اجرا شود که ایمنی لازم را برای ساختمان فراهم کند .
یکی از روش های مهم در تامین و حفظ امنیت یک بنا این است که کاملا مطابق با استاندارد های وضع شده در آن زمینه عمل شود و برای مثال در خصوص لوله کشی برق مطابق با آن چه به عنوان مراحل و اصول این کار رایج است پیش بروید. بدین منظور لازم است که در هنگام عملیات بنایی داخلی، اقدامات مرتبط با شیار زنی دیوار ها و تعیین محلی مناسب برای عبور لوله برق از دیوار، کف و سقف ساختمان انجام گردد و تجهیزات لازم نظیر لوله ها، قوطی کلید ها، جعبه تقسیم، پریز و … در محل مخصوص قرار گیرند. در ادامه ی مراحل اصلی برق کشی ساختمان نوبت به سیم کشی داخلی می رسد که توسط یک برقکار حرفه ای با استفاده از ابزار ها، سیم و کابل های مناسب انجام خواهد شد. نصب کلید پریز ها و قرار دادن تجهیزات مرتبط با روشنایی در جای مخصوص به خود نیز به عنوان آخرین مرحله ی این کار در نظر گرفته شده است .
اگر به هر دلیلی کوچکترین اشتباهی در برق کشی ساختمان صورت گیرد، ساکنین تا زمانی که در آن مکان زندگی می کنند برای استفاده از برق با زحمت زیادی مواجهه می شوند.
سیم کشی ساختمان را باید به متخصص این حرفه سپرد تا با تجربه و مهارت خود مکانی ایمن برای زندگی ساکنین فراهم نماید. برقکاران حرفه ای از قوانین و استانداردهای لازم پیروی می کنند و با بهترین کیفیت و قیمت مناسب راحتی و آسایش را برای سکونت در ساختمان به ارمغان می آوردند. قرار گرفتن کلید و پریزها در جای نامناسب موجب نارضایتی ساکنین می گردد زیرا به سهولت نمی توانند به آنها دسترسی داشته باشند.

علت لوله گذاری برق روی دیوار ساختمان چیست؟
در جواب به این پرسش لازم به ذکر است که هدف اصلی تامین حفاظت و افزایش ایمنی نهایی می باشد و همانطور که گفتیم در اجرای پروژه های برق ساختمان در نظر گرفتن استاندارد ها و نکات امنیتی نسبت به هر مورد دیگری در اولویت است. بهره گیری از لوله برق و قرار دادن آن ها در شیار های مناسب ایجاد شده روی دیوار های داخلی باعث می شود که علاوه بر ایجاد ظرافت و نظم در امر لوله گذاری برق، محافظت کامل از سیم و کابل ها انجام گردد و همچنین هر زمان که به هر دلیلی به تعویض سیم ها نیاز بود، این کار امکان پذیر باشد .
از جمله قوانینی که در برق کشی ساختمان مورد توجه قرار می گیرند به شرح زیر می باشند :
-
رعایت ظرفیت استاندارد فیوزها
فیوزها برای مصارف مختلف در قسمت های گوناگون ساختمان نصب می شوند. در برق کشی باید به این نکته توجه داشت که فیوزها با ظرفیت استاندارد انتخاب شوند. برای مثال ظرفیت فیوز روشنایی ۱۰ آمپر، فیوز پریزها ۱۶ آمپر، فیوز کنتور ۲۵ آمپر و فیوز اصلی ساختمان ۲۰ آمپر است .
-
توجه به مکان قرارگیری وسایل برقی
یک برق کار حرفه ای می داند وسایل برقی در چه قسمت هایی از ساختمان قرار می گیرند. بنابراین طبق تصور ذهنی خود اقدام به سیم کشی می کند. مکان هایی که لباس شویی، اجاق گاز، پکیج، هود، یخچال و سایر وسایل در آنجا قرار می گیرند باید به پریز دسترسی داشته باشند. صاحب خانه باید بدون زحمت از وسایل برقی خود استفاده نماید، از این رو در نظر گرفتن مکان قرارگیری این وسایل بسیار مهم است. تعداد پریزها باید به اندازه ای باشد که به سیم های رابط نیازی نباشد .
-
رعایت فاصله در سیم کشی
در هنگام برقکاری باید یکسری فاصله بین سیم ها رعایت شود. برای مثال فاصله پریزها از کف باید ۳۰ الی ۴۰ سانتی متر و فاصله کلیدها از کف باید ۱۱۰ الی ۱۲۰ سانتی متر باشد. آویزهای لامپ نیز باید از سقف حدود ۳۰ الی ۵۰ سانتی متر فاصله داشته باشند. یک برقکار با این فاصله ها آشناست و آنها را در حین کار خود رعایت خواهد کرد .
-
رعایت استاندارد سطح مقطع سیم ها
سطح مقطع سیم های مورد استفاده برای روشنایی ۱/۵ میلی متر، سیم های پریز ۲/۵ میلی متر، سیم های اصلی برق ۴ میلی متر، سیم های کولر آبی ۲/۵ میلی متر و سیم های کولر آبی ۴ میلی متر می باشد .
انتخاب انشعاب های مناسب

در برق کشی ساختمان انشعاب کنتور باید دارای ظرفیت کافی باشد تا در صورت افزایش ناگهانی بار الکتریکی در منازل، ولتاژ برق افت پیدا نکند و یا وسایل حفاظتی قطع نشوند. تعداد انشعاب های داخلی نیز باید به گونه ای انتخاب شود تا در صورت سوختن یک فیوز، کل ساختمان در خاموشی فرو نرود. اگر تعداد انشعاب ها بیشتر باشد ضریب اطمینان بالاتر خواهد رفت .
عبور سیم های برق از لوله ها امکان پذیر نمی باشد مگر اینکه از یک وسیله مخصوص به نام فنر سیم کشی استفاده شود و به این شکل عمل می شود که ابتدا فنر را از لوله ها عبور داده سپس سیم ها را به انتهای فنر وصل کرده و سر دیگر فنر را می کشیم. نمونه های فلزی و نوع مرغوب پلاستیکی فنرها در بازار موجود می باشد .
بعد از سیم کشی باید سیم ها را تقسیم بندی کرد و به هر کلید و یا پریز برق رساند و سیم های روشنایی ها را در قوطی مربوطه قرار داد که به این مرحله سیم بندی می گویند. سیم بندی ها بسیار مهم می باشند .
زیرا اگر در این مرحله اشتباهی صورت گیرد باعث اتصالی و اشکال در سیستم خواهد شد.
نصب سیم کشی ساختمان
